5biji telur
1tsp baking pwdr n sodaBikarbonat
1cwn minyak masak
1/2 tin susu pekat - aku pki f&n jer
2cwn tepung gandum
1cwn serbuk koko - aku pki van-hauten dlm tin
1cwn air panas mdidih
cara:
pukul gula n telo hingga kembang(smpi putih cmni )..
masukkan bahan diatas ikut turutan 1by1..okey..lpas tu kukus 45 minit n da siap dimakan..
hasilnyer:
tekstur nyer sgt gebu..rs sgt sedaap n lg sedaap if coklat dilebihkn...
**kek lg gebu if kita ayak tepung**
*Bahan2 utk dimakan, terpulang jer, tp klu aku menda nih msti ada spt:
(brokoli, kailan,cendawan enorki,fishball,sotong, udang,tahu lembut,erm cam ketam tu(haih byk bhn aku beli jew tp tak tau nama)so uols klu jupe yg jenis cm meatball tu pun lg sedap, n klu nk buh apepe bhn mentah pun leh, ikut kesesuaian)
resepi kuah steamboat :
1.masukn ckit shj minyak dlm periuk, bila da panas masukkan ayam yg da dicincang (tujuan nih utk buat stok ayam tau)
2. masukkn air n serai n masukkan cili api yg telah ditumbuk..lpas mendidih masukkan paste tomyam..da siap kuah.
*** if suka masam, perah jer limau kasturi 2biji, if suka pedas, lebihkn cili padi yg ditumbuk..haaa senang citer, ikut sukati jer la...
***klu utk hidang mkn, amik kuah dlm periuk tu n letak kat bekas steamboat cam kat gambo atas nih..if takdak benda ni leh gak pki ricecooker..kita buat dia kan3***
n rasenyer tak lengkap if takdak pencicah tul tak?so, bahan utk pencicah :
masukkan lada besar (merah)5biji, cili api 15biji, bawang putih 4 biji, limau kasturi (yg da diperah)3biji, sedikit kicap, sedikit sos, n air yg da dimasak...ha u all masukkan sumer benda nih kat dlm blender n blend jer...da siapppp...ooo nih jgn lupa, daun ketumbar potong halus2(cam bunga rampai) n masukkan kat pencicah ni...baru lah lengkap..(aku rs la klu pki kicap cair msti sedaap lg kan, tp aku lom cuba..)
No comments:
Post a Comment