Thursday, May 19, 2011

PIL ASI

Nak tau cerita..
hari tu aku betul-betul gelabah
sebabnya aku xset untuk breastfeeding(BF) tp lastnya ambil keputusan utk BF. Masa tu susu badan da xbyk wpun aku dok rumah n fully bf.cian kat my baby

Dengan gelabah nya aku minta myhus g klinik tny doc ape shj ubat/pil byk kn susu aku nak mkn..huhu
tp ape shj la doc tu hny cadang spy teruskn baby utk hisap susu, spy merangsang pengeluaran n doc kata melalui pemakanan membantu..hurm aku semakin putus asa. aku pun minum la MAMILmama khas for pregnant n bf..huhu banyak aku minum wpun aku xsuka, nak muntah rasa..lpas tu adik aku btau yg bykn susu adalah (adik aku search internet la tu,heh)
Brokoli
Lobak Merah
Lobak Putih
Seleri
Kobis
Oat
Sawi Putih
Peria
Ulam Pegaga
Ulam Jantung Pisang [yang telah direbus]
daun betik

hurm tp camne aku nak telan semua ni..yg aku nampak OAT shj..aku pun mkn la oat, kelat je rasa..haha

makin aku putus asa..tiba-tiba teringat, kena tetapkan mindset supaya nk susukan baby..mudah mudahan merangsang pengeluaran susu..aku dok ulang dalam hati kata2 motivasi nih, tp tetap hampa

suami pulang dari opis, aku mengeluh n luahkan betapa frust nya ketika itu

suami : baru sehari takkan tiba2 susu tu nak banyak
aku : (ye tak ye juga kan) (haih menggelabah tul la..hehe)


esoknya, aku pesan spy suami pergi farmasi n belikan apepe supplement yg membantu..diorg rekemen suh try PIL ASI..(PIL ASI bole beli kat kedai jamu or beli on9, kat ONEBABYWORLD )

aku pun try PIL ASI..2, 3, 5 jam lps mkn aku ckp ngn myhus apsal lambt bkesan..adehh myhus ckit fenin la..dia suh aku SABARRRRRRRR.adehh..xlama lpas tu beza ketara n mendadak haha susu da terus jd byk..betul2 pil tu sgt la berkesan..xsampai 24hrs..betul2 aku berterima kasih..tp pd siapa..pd pil tu or berterima kasih kt myhus..kui3

syukur pada-NYA

ada 1 lagi selain pil asi nih..shaklee,..tp mahal, rm2rat..so PIL ASI jadi pilihan, rm20 je..aku sekarang hny tersenyumm..hee-sekian-

4 comments:

norahafshah said...

hehehe....betul mind set kena jaga betul..nora byk dugaan sue dlm bf ni...ngan sabtu ahad kelas duk usung cooler beg bagai...penat mmg penat..tp kuatkan semangat je...nora mkn shaklee tp beli yg trial..tahan 1 bulan..x de beli yg sampai 200 lebih tu amik yg rm80 tu jek...stok susu kat umah byk x?hehehe
(komen dibuat sambil mengepam susu)

suee said...

dugaan bila susu ckit..masa tu da down, dahi pun bkerut cm org tua haha..sib hus sue slalu bg semangat..hehe pil asi ok juga, drpd xmkn langsung tp bila mkn beza ketara juga bila sekali pam kkdg hampir 2 botol..tp secara purata 1botol je.
better shaklee drpd pil asi kan..sb tu shaklee lg mahal

dibiuscinta said...

pil ASI tu camne? husband beli kat ne? tunjuk ar pic..nk gak byk2 susu..nk wat stok..he

suee said...

beli kt ampang aritu rm15,lps tu jjln midvali ada juga jual pil tu tp rm20..adik sue lak beli kat seremban rm10 je..try search on9 byk tempat jual pil nih..nk lg senang beli on9 je..onebabyworld ada jual

Dari Mana Punai Melayang, Dari Sawah Turun Ke Kali..

Dari Mana Punai Melayang, Dari Sawah Turun Ke Kali..
Dari Mana Datangnya Sayang, Dari Mata Turun Ke Hati..

myLife